Խոհանոցում աղմուկ-աղաղակ էի բարձրացրել: Այդ ժամանակ 6 տարեկան էի:
-Ի՞նչ ես անում,- հարցրեց մայրս:
-Պղինձ եմ ման գալիս:
-Ինչի՞դ է պետք պղինձը:
-Երեխայիս համար ճաշ եմ պատրաստում:
-Ի՞նչ երեխա:
-Աննան: Էն արջուկը, որ պապաս նվիրեց:
-Ի՞նչ ճաշ ես պատրաստելու:
-Համով վերմիշելով ճաշ: Մա՛մ, կանաչին սառնարանո՞ւմ է:
-Հա:
-Իսկ վերմիշելն է՞լ է սառնարանում:
-Հա:
-Մա՛մ, կգա՞ս:
-Ասա:
-Ջուրն ինչքա՞ն լցնեմ:
-Առայժմ մի բաժակ:
-Մի բաժա՞կ:
-Հա,- ասաց նա:
-Բայց քիչ չի՞:
-Չէ: Լավ է:
Քիչ հետո մայրիկն ասաց.
-Զա՛ռ, մեկ է, արջդ այդ ճաշը չի ուտելու: Ավելի լավ է՝ շատ պատրաստի, որ պապան էլ գա, միասին ուտենք:
-Բայց չեմ կարող:
-Ես քեզ կօգնեմ: Դու կանաչին կտրատիր, ես վերմիշելը հանեմ:
-Ո՞նց կտրատեմ:
-Ոնց հարմար է… Հետո էլ ես կարտոֆիլը կմաքրեմ, դու կկտրատես, լա՞վ,- հարցրեց մայրս:
-Հա, մա՛մ:
Մի կերպ կատոֆիլը կտրատեցի, կանաչին: Արդեն ժամը 6-ն է` հայրիկիս գալու ժամանակը:
-Արի՛, պա՛պ: Ճաշը լցնում եմ,- ձայն տվեցի ես:
Հայրս եկավ: Վառածի հոտ էր գալիս: Այնքան էր եռացել, որ թափվել էր գազի վրա: Մի խոսքով, նստեցինք սեղան ու փորձեցինք ուտել իմ եփած ճաշը, որը կարելի էր չհաշվել որպես ճաշ: Բայց կերանք, որովհետև ուրիշ ճաշ չկար պատրաստած: Ճիշտ է, վառված էր, բայց հայրիկին դուր եկավ: Չգիտեմ, չասաց, որ համեղ չի, որպեսզի չնեղանամ: Չգիտեմ:
Զարուհի Ղուկասյան
13տ., 2003թ.